Natuurconcert "De Wildernis van Leeuwarden"

De termijn om foto's in te sturen is gesloten.

 

We hebben natuurfotografen opgeroepen om grappige, bijzondere of opmerkelijke foto's van 'natuur in Leeuwarden' aan ons aan te leveren. Foto's waardoor het publiek inspiratie krijgt en waarbij inventiviteit wordt gestimuleerd om zelf bij te dragen aan die natuur. En met resultaat: er zijn honderden creatieve foto's bij ons binnengekomen! De fotografen van wie er foto's geprojecteerd zullen worden tijdens het concert, zijn inmiddels daarover bericht.

Het concert

We geven op zaterdag 16 november 2019 een ‘natuurconcert’ in de Pelikaankerk in Leeuwarden. Er worden natuurfoto’s van fotografen getoond van de natuur in de stad Leeuwarden, terwijl het harmonieorkest muziekstukken speelt die met de natuur te maken hebben. Bijzonder aan dit concert is verder, dat één van de te spelen werken de filmmuziek van ‘De Nieuwe Wildernis’ (de natuurfilm over de Oostvaardersplassen) is. Deze muziek, die oorspronkelijk voor symfonieorkest is geschreven, is speciaal voor ons harmonieorkest gearrangeerd! Het concert van Da Capo draagt dan ook de naam: ‘De Wildernis van Leeuwarden’.

Het idee om specifiek een ‘natuurconcert’ te geven, is mede ingegeven door de huidige klimaat­problematiek. We willen het publiek graag laten zien welke mogelijkheden er zijn om zich in te zetten voor de natuur in de stad Leeuwarden; naast de uitdaging die de muziek ons als orkest biedt, is onze motivatie dus om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke bewustwording.

Op het eerste gezicht lijken ‘natuur’ en ‘de stad Leeuwarden’ met elkaar in tegenspraak. Uit de foto's die we hebben ontvangen blijkt dat de fotografen de uitdaging om die combinatie te maken, heel goed hebben opgepakt. We zijn ervan overtuigd dat we, via de combinatie van deze prachtige, toepasselijke muziek en de natuurfoto’s, enthousiasme en inventiviteit op dat vlak bij ons publiek gaan creëren.

Dit concert past ook prachtig in de uitdagende lijn die het harmonieorkest van Da Capo de afgelopen jaren heeft ingezet, waardoor onze leden, allen amateurs, worden geïnspireerd en gestimuleerd in hun ontwikkeling. Daardoor ontwikkelt het orkest als geheel zich ook naar een hoger niveau.

De muziek bij De Nieuwe Wildernis is geschreven voor symfonieorkest, en niet voor harmonie­orkest. Wij hebben daarom contact gezocht met de componist, Bob Zimmerman. Hij was enthousiast over ons idee en is graag akkoord met ons voorstel om zijn muziek te laten arrangeren voor harmonieorkest. Thom Zigterman heeft het arrangement voor ons gemaakt. Deze muziek is dus nog nooit eerder door een harmonieorkest uitgevoerd. Het vertolken van deze muziek door harmonieorkest Da Capo Leeuwarden is voor zowel arrangeur, dirigent als de muzikanten een grote uitdaging.

Kaartjes à € 10,= te bestellen via: penningmeester@dacapo-leeuwarden.nl.

We bedanken onze subsidiënten: Gemeente Leeuwarden, Cultuurfonds, Sint Anthony Gasthuis Fonds, Het Nieuwe Stads Weeshuis en P.W. Janssen's Friesche Stichting