Natuurconcert "De Wildernis van Leeuwarden"

 

 

 

De foto's 

We hebben natuurfotografen opgeroepen om grappige, bijzondere of opmerkelijke foto's van 'natuur in Leeuwarden' aan ons aan te leveren. Foto's waardoor het publiek inspiratie krijgt en waarbij inventiviteit wordt gestimuleerd om zelf bij te dragen aan die natuur. En met resultaat: er zijn honderden creatieve foto's bij ons binnengekomen! 

Het concert

Het concert dat we op zaterdag 16 november 2019 hebben gegeven, een ‘natuurconcert’ in de Pelikaankerk in Leeuwarden, was een groot succes. Er zijn natuurfoto’s van fotografen getoond van de natuur in de stad Leeuwarden, terwijl het harmonieorkest muziekstukken speelde die met de natuur te maken hebben. Bijzonder aan dit concert was verder, dat één van de te spelen werken de filmmuziek van ‘De Nieuwe Wildernis’ (de natuurfilm over de Oostvaardersplassen) was. Deze muziek, die oorspronkelijk voor symfonieorkest is geschreven, is speciaal voor ons harmonieorkest gearrangeerd! Het concert van Da Capo droeg dan ook de naam: ‘De Wildernis van Leeuwarden’.

Het idee om specifiek een ‘natuurconcert’ te geven, is mede ingegeven door de huidige klimaat­problematiek. We wilden het publiek graag laten zien welke mogelijkheden er zijn om zich in te zetten voor de natuur in de stad Leeuwarden; naast de uitdaging die de muziek ons als orkest biedt, was onze motivatie dus om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke bewustwording.

Op het eerste gezicht lijken ‘natuur’ en ‘de stad Leeuwarden’ met elkaar in tegenspraak. Uit de foto's die we hebben ontvangen blijkt dat de fotografen de uitdaging om die combinatie te maken, heel goed hebben opgepakt. We hebben vast, via de combinatie van deze prachtige, toepasselijke muziek en de natuurfoto’s, enthousiasme en inventiviteit op dat vlak bij ons publiek gecreërd.

Dit concert paste ook prachtig in de uitdagende lijn die het harmonieorkest van Da Capo de afgelopen jaren heeft ingezet, waardoor onze leden, allen amateurs, worden geïnspireerd en gestimuleerd in hun ontwikkeling. Daardoor ontwikkelt het orkest als geheel zich ook naar een hoger niveau.

De muziek bij De Nieuwe Wildernis is geschreven voor symfonieorkest, en niet voor harmonie­orkest. Wij hebben daarom contact gezocht met de componist, Bob Zimmerman. Hij was enthousiast over ons idee en was graag akkoord met ons voorstel om zijn muziek te laten arrangeren voor harmonieorkest. Thom Zigterman heeft het arrangement voor ons gemaakt. Deze muziek is dus tijdens het concert voor het eerst door een harmonieorkest uitgevoerd. Het vertolken van deze muziek door harmonieorkest Da Capo Leeuwarden was voor zowel arrangeur, dirigent als de muzikanten een grote uitdaging.

 

We bedanken onze subsidiënten: Gemeente Leeuwarden, Cultuurfonds, Sint Anthony Gasthuis Fonds, Het Nieuwe Stads Weeshuis en P.W. Janssen's Friesche Stichting